Истини и митове за хипнозата

Хипнозата не е онова което сте гледали в телевизионни шоу програми. Хипнозата е метод, който работи и най-вече помага и лекува.

Ето някои често срещани Митове за хипнозата:

мит: Хората с нисък праг на контрол над себе си и ситуацията и слаба воля  са по-податливи на хипноза.
истина: В действителност изследване, проведено в България от Д. Митрева през 2008г.  показва, че няма връзка между контрола, бил той висок или слаб и податливостта на хипноза.

мит: Само малък процент от хората могат да бъдат хипнотизирани.
истина : Всъщност почти всеки може да бъде хипнотизиран. Световните изследвания свидетелстват, че само 10-14% от хората не се подават на хипноза, но дори  това е въпрос на коментари и обсъждания в научните среди, защото според някои изследователи относно хипнозата, докато всеки е податлив, то някои  хора влизат в по-дълбока степен на  хипноза, а други в по-лека. Податливостта на хипноза е универсална черта, която не се влияе от  възрастта и индивидуалните особености, като се отчитат единствено някои полови различия.

мит: Хипнотизаторът властва над хипнотизирания.
истина : В хипнозата няма нито власт, нито подчинение. По време на хипноза не се губи контрол нито над разума, нито над поведението или действието. Хипнозата работи с несъзнаваното, но то е волево, може да избира, да взима решения, така че в хипноза човек не би направил нищо, което не би направил и в будно състояние. Хипнозата не е магия, тя е наука.

мит:  Човек може да бъде хипнотизиран против волята му.
истина: Съгласието е абсолютно необходимо – никой не може да бъде хипнотизиран против волята му.

мит: Ако човек е  в хипноза, може да умре.
истина: Това е най-абсурдният мит за хипнозата. Вероятността човек да умре докато е в хипноза е точно толкова голяма, колкото да умрете докато гледате телевизия, слушате радио, готвите или чистите, спите или си почивате, докато спортувате, пиете кафе с приятели или правите каквото и да е от вашето ежедневие.

мит:  Хипнотерапията изисква състояние на дълбок транс и  винаги има загуба на спомени от самата хипноза.
истина:  В повечето случаи се използва леко или средно ниво на хипноза като дори не се стига до дълбок транс.

мит:  Има риск да не се “събудите” след хипноза.
истина: Няма дори и минимална опасност това да се случи. Ако по някаква причина бъдете оставен по време на хипноза от хипнотизатора, процесът или ще премине в естествен сън  (в случай, че сте много уморен), след което ще се събудите, или ще излезете от това състояние скоро след като хипнотизаторът спре да говори.

мит:  Няма да помните нищо от това, което се случва по време на хипноза.
истина: В състояние на леко или средно ниво на хипноза вие сте напълно наясно какво се случва по време на и след хипнозата. В хипноза вие сте с много по-ясен ум отколкото в будно състояние. В дълбоко ниво на хипноза може да се появи феноменът амнезия. Съзнанието само избира дали да помни или не – това е ваш избор, но  ако поискате, ще си спомните всичко.

мит:  Ортодоксалната медицина заклеймява хипнозата.
истина:  В целият свят хипнозата е уважаван и признат метод за терапия на зависимости. Особено добри  резултати се наблюдават при отказване от тютюнопушене, също  така и при други зависимости – алкохолизъм, наркотици, хранителни разтройства, панически разтройства и различни фобии. Хипнозата е ефективен метод  за редуциране на нивата на  стрес и физическа болка. Имената на проф. Чалаков и Атанасов (декапсулация), бележат основите на хипнотерапията в България. През 70-те години в ИСУЛ  са се практикували операции, по време на които вместо упойка е използвана хипноза като средство за обезболяване. В наши дни има зъболекари, които изваждат или лекуват зъби чрез хипноза.

Comments are closed